Felkészülés az otthon vásárlásra

  • Főoldal
  • Felkészülés az otthon vásárlásra

Felkészülés az otthon vásárlásra

Az új otthon megtalálása sosem egyszerű feladat, olyan folyamatokat is tartalmaz, amikre elsőre nem is gondolnánk.

Összeszedtük a legfontosabb lépéseket. Mielőtt belevágnál az ingatlanok felkutatásába, olvasd el cikkünket!

Megfogalmazódott benned az elhatározás...

Most készülsz belevágni életed egyik legnagyobb kalandjába? Jó, ha tisztában vagy olyan dolgokkal, hogy mekkora összeg áll rendelkezésedre. Érdemes előzetes hitelelbírálást végeztetned, így azt is könnyebben át fogod látni, milyen paraméterű ingatlan fér bele a keretedbe. Továbbá ne feledkezz meg olyan egyszerű dolgokról, mint az esetlegesen felmerülő felújítási költségek, vagy adók, és illetékek. Kézenfekvőnek tűnik, de nem egy vevővel találkoztunk már, akinek ezek a járulékos költségek meglepetést okoztak.

Indul a keresgélés!

Már bújod a szokásos online felületeket és telefonálgatsz, de ez sokszor nem elég. Érdemes minél több ingatlant személyesen megnézni, mert így fog kialakulni a pontos elvásárod új otthonoddal kapcsolatban és nem szabad elkeseredni, ha az első 10-15 kiszemelt lakás, vagy ház nem az álomotthon.

Segítsen-e ingatlanközvetítő?

Ha ingatlanközvetítőn keresztül találtál új otthont, jó ha tudod, hogy ez neked nem jár plusz költséggel. Az ingatlanközvetítői díjat az eladó fizeti meg. Természetesen megbízhatsz ingatlanos kollégát azzal is, hogy keressen a megadott paramétereid szerint ingatlant neked - ilyen esetben többféle konstrukció létezik, érdemes a kiszemelt közvetítőnél érdeklődni – a keresési megbízás viszont plusz költséggel járhat.

Mennyi az annyi?

Fontos tisztázni, hogy amennyibben kifizetted a vételárat az ingatlanra, téged már nem terhelhet az ingatlannal plusz költség, minden egyéb rejtett költségnek minősül. Ne felejtsd el még az adás-vétel előtt tisztázni a hitel vagy közösköltség tartozás kérdését – nyugodtan keresd fel kérdéseiddel akár a közösképviselőt is!
Az eladás során az eladót általánosan két költség terheli: az energetikai tanúsítvány és az ingatlanközvetítői jutalék. A vevő hagyományosan az ügyvédi költségeket fizeti. Fontos, hogy ingatlanjogász segítségét vegyük igénybe, hisz ő pont ennek a folyamatnak a szakértője. A szerződéskötéskör a foglaló általában a vételár 10%-a, ez az összeg biztosítja be a szerződő feleket – ez legtöbbször készpénzben kerül kifizetésre, a fennmaradó összeg kifizetésének ütemezése illetve formája megegyezés kérdése.
Itt meg kell említenünk, hogy akár a vevő késik a kifizetéssel, akár az eladó a kiköltözéssel – általában ezt kötbérrel szankcionálja a szerződés, amiért súlyos árat kell fizetnünk, ha nem figyelünk oda.

Az átadás-átvétel

Mikor átvesszük új otthonunkat, akkor átadás-átvételi jegyzőkönyvet kell írnunk, melyben rögzítjük az óraállásokat, ezzel a dokumentummal tudjuk átíratni a közműveket saját nevünkre. Társasház esetén kérni kell a közösképviselőtől nullás igazolást, nehogy utólag derüljön fény esetleges tartozásra.

Belevágnál?

Tudjuk, hogy az új otthon megtalálása egy komplex és pszichésen is megterhelő folyamat. Sok türelem és még nagyobb kitartás kell hozzá. Mi azért vagyunk, hogy megkönnyítsük ügyfeleink életét, ha nem szeretnél elveszni a folyamatban, vagy csak tanácsadásra vágysz, bátran keress minket!

A hely, ahol az álmok megvalósulnak.